İngiliz filozof, bilim insanı, avukat, hukukçu, devlet adamı ve yazar olan Sir Francis Bacon bir keresinde şöyle demiş: “İhtiyatlı bir soru, bilgeliğin yarısıdır.” Birçok insan sorunlara cevaplar ve çözümler bulmaya odaklanır, ancak çoğu zaman iyi soruların ne kadar değerli olduğunu unuturlar. Sorular, beklenmedik açıklamalara kapı açabilen benzersiz düşünme çerçeveleri sağlar. İster kişisel yaşamınızda, ister eğitiminizde veya işinizde olsun, işte sorgulamanın önemli olmasının on nedeni:

#1. Soru sormak sizi daha sevimli kılar

Çoğumuz diğer insanların bizi sevmesi konusunda endişeleniriz. Bazıları için ciddi bir kaygı kaynağı olabilir ve günlük konuşmaları bile stresli hale getirebilir. Havadan sudan konuşurken ne yapacağınızdan emin değilseniz, sorular sorun. 2017’de yapılan bir araştırmaya göre, soru soran insanlar, sormayanlara göre daha iyi bir ilk izlenim bırakıyor. Sorgulama, iyi dinleme ve yanıt vermeyle birleştiğinde, kişinin sevilebilirliği artar.

#2. Soru sormak samimiyeti teşvik eder

Soru sormak, sizi daha sevimli kılmanın yanı sıra, sizinle diğer insanlar arasında bir yakınlık oluşturur. Soru sormaya değer verildiği ve memnuniyetle karşılandığı ilişkilerde daha kuvvetli bir iletişim vardır. Kişi, saygılı bir sorunun kavgayı tetikleyebileceğinden endişe etmez. Sorular aynı zamanda diğer kişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için de kullanılır. Bu ilişkinin romantik olup olmadığına bakılmaksızın daha kuvvetli bir yakınlık kurulmasına yol açar.

#3. Soru sormak öğrenme sürecini güçlendirir

Çocuklar soru sorarak öğrenirler. Bu özellik teşvik edildiğinde, okulda ve ötesinde öğrenme için iyi alışkanlıklar oluşturur. Peki nasıl? Bir öğretmen sınıfta soru sorulmasını desteklediğinde ve teşvik ettiğinde, öğrenci üzerinde daha güçlü bir katılım duygusu geliştirir. Öğrenci öğrenme sürecinde daha aktif bir rol alarak kendisini sadece öğretmenin öğrencilerle konuştuğu ve asla etkileşime girmediği tek yönlü bir çıkmazda hissetmez. Öğrenciler daha çok şey öğrenecek ve iyi sorular sormanın daha iyi öğrenmeyle sonuçlandığını keşfedecektir.

#4. Soru sormak iyi bir liderliğin işaretidir

Sanılanın aksine, en iyi liderler, tüm cevaplara sahip olduğunu düşünenler değildir. Her şeyi bildiğini sanan liderler daha sınırlı ve yeniliğe karşı korkuyla yaklaşırlar. İyi liderler ise meraklıdır. Her zaman sorular sorarlar ve yeni ve ilginç fikirlerin peşine düşerler. Bilgilerindeki boşlukların farkındadırlar ve daha fazla bilgi edinmek için soruları kullanma konusunda bilinçlilerdir.

#5. Sorular sormak bilimsel yöntemler için esastır

Bilimsel yöntem, veri toplama, analiz etme ve sonuçlara varma sürecidir. Tıpta, kimyada ve diğer alanlarda kullanılır. Süreç boyunca, araştırmacılar ne tür veriler buldukları, verilerin ne anlama gelebileceği ve metodoloji hakkında sorular sorarlar. “Nasıl”, “ne” ve “neden” ile başlayan sorular çok yaygındır. Soruları dikkate almak için zaman ayırmak, bilimsel yöntemin mümkün olduğunca eksiksiz olmasını sağlar. Bu önemlidir, çünkü bilim, genellikle bir hastalık için tedavi geliştirmek gibi yüksek riskler içerir.

#6. Sorular sormak eleştirel düşünmeye teşvik eder

Bilimsel yöntem, pratikte eleştirel düşünmenin bir örneğidir, ancak soru sormak, herhangi bir alanda eleştirel düşünmeye teşvik eder. Soru sormadığınızda, önünüzdeki şeyle tam olarak ilgilenmiyorsunuzdur. Sığ yerlerde balık tutmaktan farkı yoktur. Sorgulamak ise yoğun bir denizde ağ dolusu tutmak gibidir. Sorular sorarak bir fikir oluşturmak için daha derinlere iner ve onu destekleyen veya ona karşı çıkan kanıtlar bulursunuz. İster bir ders kitabı okuyor olun, ister bir sorunu çözmeye çalışıyor olun, ister bir şey hakkındaki önyargılarınızı inceliyor olun, sorular sorarak daha fazla kazanacaksınız.

#7. Soru sormak zihninizi genişletir

Eğer hayatımızı hiç soru sormadan yaşasaydık, dünyalarımız çok küçük olurdu. İster kendinizle ilgili, ister başkaları hakkında veya dünyada işlerin nasıl yapıldığı hakkında sorular soruyor olun, bu her zaman yeni olasılıklar hakkında düşünmenizi sağlar. Zihninizi başka bakış açılarına açar. Bu, kişisel gelişimin önemli bir parçasıdır.

#8. Soru sormak mutluluğunuzu artırabilir

Herhangi bir insan için dikkatinin dağılması ve hayatın içinde kaybolmuş hissetmesi çok kolaydır. “Hayattakı amacım ne?” gibi varoluşsal sorular sormak bir kişinin yeniden odaklanmasına ve onu neyin mutlu ettiğini anlamasına yardımcı olabilir. Soruları kullanarak, yaşamlarında değiştirmek istedikleri alanları ve oldukları gibi iyi olan alanları belirleyebilirler. Soru sormayan, sorgulamayan bir insanın ise hayatının düzelmesi pek olası değildir ve mutsuzluktan mustarip olması beklenir.

#9. Sorular sormak inovasyonu tetikler

Sorgulama eylemi statükoya meydan okur. Her şeyin neden böyle olduğunu ve nasıl farklı olabileceğini araştırmak, yaratıcılığın ve yeniliğin yolunu açar. Kimse işlerin nasıl yapıldığı hakkında soru sormasaydı, her şey aynı kalırdı. Her şey her zamanki gibi tekdüze işlemeye devam eder ve benzersiz veya ilginç hiçbir şey ortaya çıkmazdı.

#10. Sorgulamak olumlu değişimi teşvik eder

Sorgulama yeniliği beraberinde getirebildiği gibi, olumlu değişimi de teşvik edebilir. Toplumda bir sorun olduğunda ilk adım “Bu nasıl oldu? Nasıl daha iyi hale getirebiliriz?” İyi aktivistler ve iyi politikacılar, bilgi toplamak ve değişim için stratejiler geliştirmek için soruları kullanma konusunda uzmandırlar.

Bülten